Mitä jos uudet rakennukset olisivatkin kauniita?

Äskettäin julkistettu ja Kunnallislehdessäkin uutisoitu Piikkiön uuden seurakuntakeskuksen suunnittelukilpailun voittaja luo toivoa. Voittajaehdotus arvioitiin sekä tilasuunnitelman toimivuuden että ulkonäön perusteella parhaaksi. Keltainen ja klassismivaikutteinen rakennus istuisi kauniisti piikkiöläiseen maisemaan.

Vastaavalla tavalla on jo toteutettu Makarlassa uusi rakennus, joka on sovitettu kauniisti kulttuurihistorialliseen maisemaan, aivan kuin se olisi aina ollut juuri siinä. Eroa ”aidosti” vanhaan tuskin huomaa.

Muissa kulttuurimaissa tällainen omaa kaunista rakennusperintöä kunnioittava ja huomaavaisesti jatkava uusi rakentaminen on arkipäivää, ja niin voisi meilläkin olla.

Tutkimukset osoittavat ympäristöjemme yhteyden terveyteen ja hyvinvointiin. Ihmisen aivojen on vaikea käsitellä tylyiksi koettuja muotoja, mikä aiheuttaa stressiä. Pitkäaikainen stressi tiedetään ihmisen terveydelle monin tavoin haitalliseksi.

Kauneus on hyväksi ihmiselle. Kauniissa paikoissa ihminen haluaa viettää aikaa pidempään, kävellä enemmän, kauniit paikat vaikuttavat ihmisen onnellisuuteen ja terveyteen.

Kauniit kadut ja rakennukset eivät ole samanlaisia eri kulttuureissa, ilmasto-olosuhteissa tai historiallisina ajanjaksoina. Mutta niillä on yhdistäviä samankaltaisuuksia, kuten harmonia, paikan henki, ikkunoiden ja ovien sopusointuisuus. Perinteisessä, klassismiin pohjautuvassa arkkitehtuurissa, pyrkimys kauneuteen oli yhtä tärkeä tavoite kuin kestävyys ja käyttökelpoisuus. Siksi ei ole sattumaa, että nykyihminenkin kokee perinteisten rakennusten piirteet kauniina.

Useiden vuosikymmenten ajan on kuitenkin rakennettu paikkoja, joissa vaikuttaa siltä kuin kauneudella ei olisi mitään merkitystä. Kertakäyttöisyys ja epäkäytännöllisyyskin tuntuvat vaivaavan monia rakennuksia.

Voimme valita, katsommeko mallia puutarhakaupunginosista vai tornitalolähiöistä. Saman tehokkuuden aikaansaamiseksi on hyvin erilaisia toteuttamismahdollisuuksia.

Kyse ei ole pinnallisesta asiasta. Kyky ja tarve kokea kauneutta ovat inhimillisiä perusominaisuuksia.

Marjo Uotila

Kaarinan kaupunginvaltuutettu, Kaarinan kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja

Mielipidekirjoitus Kunnallislehdessä 11.10.2022

Lisää julkaisuja